top of page
Terapi seansı

Daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz

 

Psikolojik danışma nedir?

Psikolojik danışman ve danışanın bire bir görüştüğü, danışanın yaşamında değiştirmek istediği, sorun yaşadığı alanlara odaklanan ve danışanın kendi kişisel kaynaklarını kullanarak yaşamını yeniden değerlendirme sürecidir.

Psikolojik danışma ne kadar sürer?

Psikolojik danışma, haftada bir elli dakika süren oturumlardan oluşur. Bir kişi ya da bir problem başlığına göre sabit bir oturum sayısı vermek mümkün değildir. Oturumların kaç hafta süreceği psikolojik danışma sürecine danışanın aktif katılmasına ve sorumluluk almasına, istekliliğine, kendini açmasına yani duygu, düşünce ve davranışlarında değişiklik yapmak istemesine bağlıdır.

Psikolojik danışmayı istediğiniz zaman sonlandırma hakkına her zaman sahipsiniz. Ancak bu süreci psikolojik danışmanınızla birlikte kararlaştırmak, yarım kalan konuların oluşmasını engelleyebilir.

Psikolojik danışma hizmetini kimler verebilir?

 Psikolojik danışman unvanı, üniversitelerin “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” bölümü mezunlarınca kullanılabilir. Türkiye’de eğitim sistemi gereği meslek eğitimi lisans eğitimi sırasında verilmektedir. Uzmanlık verilen yüksek lisans ve doktora mezunu uzmanların lisans eğitimlerini araştırmanız önerilir. Bununla birlikte “Psikolojik Danışman” unvanı dışında, adında “danışmanlık” geçen farklı ve bilimsel geçerliliği olmayan uygulamalar olabilmektedir. Uygun uzmanı seçerken eğitim bilgilerini araştırmanız ve ruh sağlığınız için bir uzmandan yardım almanız önerilmektedir.

Psikolojik danışmaya başlamadan önce dikkat etmemizi önerdiğiniz bir şey var mı?

Psikolojik danışma temelde insan insana kurulan bir ilişkidir. Bu nedenle karşılıklı alınması gereken sorumluluklar ve haklar vardır. **Dikkat etmeniz gerekenler için:

• Neden psikolojik danışma almak istediğinizi, psikolojik danışmayla ulaşmak istediğiniz hedefleri ve psikolojik danışmanınızdan beklentilerinizi, psikolojik danışmanınıza olabildiğince ayrıntılı bir biçimde anlatınız.
• Özel olarak sormamış olsa bile sorununuzla ilgili bilmesinin yararlı olacağını düşündüğünüz bilgileri psikolojik danışmanınızla paylaşınız.
• Sorununuzla ilgili duygu, düşünce ve yaşantılarınızı, psikolojik danışmanınıza olabildiğince açık bir biçimde ifade ediniz.
• Sizin ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize uygun bir psikolojik danışma planı yapmak ve bu plan kapsamında ulaşmaya çalışacağınız somut hedefler oluşturmak için psikolojik danışmanınızla birlikte aktif olarak çaba harcayınız.
• Psikolojik danışmanınızın kullandığı yaklaşımlar, teknikler veya psikolojik danışma süreciniz ile ilgili aklınızın takıldığı şeyleri psikolojik danışmanınıza ifade etmekten veya sormaktan çekinmeyiniz.
• Psikolojik danışmanınızla planladığınız tüm oturumları gerçekleştiriniz; planlanan oturumları gerçekleştirmekten vazgeçmeyiniz ve ertelemeyiniz.
• Oturumlara, sorununuzla ilgili ele almak istediğiniz konuları önceden belirleyerek gelmeye çalışınız.
• Oturumlarda sorununuzla ilgili öğrendiklerinizi günlük hayatınıza geçirmeye çalışınız.
• Psikolojik danışmanınızla birlikte, oturumlardan sonra yapılmasını kararlaştırdığınız etkinlikleri/ev ödevlerini yapınız, ihmal etmeyiniz.
• Psikolojik danışma süreciniz devam ettikçe, psikolojik danışmanınıza ilerleme durumunuzu sormaktan çekinmeyiniz. Eğer gerekiyorsa, psikolojik danışmanınızla birlikte, psikolojik danışma planınızda ve bu plan kapsamında ulaşmaya çalıştığınız hedeflerinizde değişiklik yapınız.
• Psikolojik danışmanınızla belirlediğiniz randevulara uyunuz. Bir randevunuza gelemeyecekseniz veya gecikecekseniz, bu durumu psikolojik danışmanınıza olabildiğince erken bildiriniz.
• Bazı durumlarda psikolojik danışmanınızın size ulaşması gerekebilir; bu nedenle, adınızda, soyadınızda, adresinizde veya telefon numaranızda bir değişiklik olduğunda, bu değişikliği psikolojik danışmanınıza bildiriniz.
• Yeterli yardımı alamadığınızı, ilerleme kaydedemediğinizi veya psikolojik danışmayı sonlandırmayı düşünmeye başlarsanız, bu durumu psikolojik danışmanınızla mutlaka konuşunuz.

**Dr.Öğr. Üyesi Barış Yaka tarafından hazırlanmıştır. 

Psikolojik danışmaya güçsüz/zayıf olduğum için mi geliyorum?

Hayatımızın farklı dönemlerinde farklı kişisel kaynaklara ihtiyaç duyarız. Kişisel kaynaklarımızı bazen farkında olmadığımız için bazen hiç kullanmadığımız için bazen de yaşadığımız sorunların etkisinden göremez ya da görsek de nasıl kullanacağımızı bilemediğimiz için kullanamayız. Bunları keşfetmek ve dolayısıyla bir konuyu psikolojik danışmada konuşmak güçsüzlük/zayıflık değil, hayatınızla yüzleşmenin yollarından biridir. Bu yönüyle, hayatımızla yüzleşmek cesaret gerektiren karardır.

Psikolojik danışmanın ilk oturumunda neler konuşulur?

İlk oturum, psikolojik danışmanın nasıl bir süreç olduğu hakkında bilgi verildiği, psikolojik danışman ve danışanın birbirlerine karşı olan hak ve sorumluluklarının belirlendiği ve psikolojik danışmanın danışan hakkında genel bilgileri aldığı bir oturumdur. Doğası gereği akışı diğer oturumlardan farklı olduğundan bazı kaynaklarda ilk görüşme aynı zamanda öngörüşme olarak da isimlendirilir.

Olağan bir psikolojik danışma oturumunda neler olur?

Bir psikolojik danışma oturumunda danışan, psikolojik danışmaya getirdiği konu hakkında istediği gibi kendini ifade eder. Konunun anlatıldığı sırada psikolojik danışman, konunun farklı yönlerini birlikte keşfetmek için danışanla birlikte karar verilen farklı teknikleri kullanabilir. Psikolojik danışma oturumları, karşılıklı konuşma şeklinde devam eder.

Hizmetler

Bireyle psikolojik danışma

Online psikolojik danışma

Grupla psikolojik danışma

Atölye çalışmaları

İletişim

 

0552 649 84 89

cokalgokce@gmail.com

00:00 / 02:30

©2024,  Gökçe Çokal Demirci tarafından kurulmuştur.

bottom of page