Çokkültürlü psikolojik danışma, psikolojik danışmanın dördüncü büyük gücü kabul edilen önemli bir yaklaşımdır. Çokkültürlülük: sosyoekonomik düzey, yaş, cinsiyet, etnik köken, cinsel yönelim, dinsel yönelim, engellilik (Amerikan Psikologlar Derneği, 2002) gibi her birimizin en az birkaç özelliğinden dolayı dahil olduğumuz bir kavram. Psikolojik danışmaya getirdiği yenilik ise, her bir alt başlığın psikolojik danışmaya gitmemize neden olan sorun ya da sorunlarla olan bağlantısını kurmamıza yardımcı olması. Bizler fikirlerimizle, hayallerimizle, değerlerimizle, sorunlarımızla ilişkilerimizden ve dolayısıyla kültürden etkilenen canlılarız. Kültürün dışına çıkıp bakmadıkça, kültürün üzerimizdeki etkilerini fark ettiğimiz söylenemez. Bunu akvaryumda yaşayan bir balık üzerinden düşünebiliriz. Balık içinde yüzdüğü suyun farkında değildir. Ta ki susuzluğu yaşayana kadar, suyun dışına çıkana kadar.
Çokkültürlü psikolojik danışma var olan modellere ek olarak sorunlarımızın kültürle olan ilişkilerini anlamamıza ve sorunların nedenlerini bir bütün olarak görmemize yarayan bir model. Ruh sağlığı uzmanlarının görmezden gelmesi halinde, danışanları için sürecin verimliliğini düşürmeye neden olan önemli bir değişken.
Kaynaklar
Amerikan Psikologlar Derneği (2002). Guidelines on multicultural education, training, research, practice and organizational change for psychologist.
Kağnıcı, D. Y. (2019). Kültür ve Psikolojik Danışma. Ankara : Pegem Akademi
Commentaires